Skip to content

H tarifa mikor, és hogyan használható - Optiklíma Kft

H tarifán érdemes elgondolkodni, ha hosszú távon tervezzük megújuló energiával fűteni, hűteni lakásunkat, házunkat.

Az Európai Unió részéről már egy ideje törekvés a gáz fűtés kiváltása, egy modernebb hatékonyabb fűtési rendszerrel, ennek eredményként jelent meg a H tarifa is.

Miért növekszik a H tarifa támogatottsága?

Egyrészről a környezetkímélés, másrészről egyre sürgetőbb, hogy minden ország próbál gázkitettségtől mentesülni érthető okok miatt. Sajnos a gáz földrajzi elhelyezkedésétől függően vannak akiknek rendelkezésre áll, és vannak akiknek csak korlátozottan. Az elektromos energia pedig sok módon előállítható lásd atomenergia, napenergia, szélenergia stb… Támogatottsága folyamatosan növekszik, és a H tarifa is egy ilyen támogatási forma, ami ezt a fajta fűtési módot segíti. Fontos azonban tudnunk, hogy nem érhető el egész évben, csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. A jó hír hogy a geo tarifával szemben a nap 24 órájában a rendelkezésünkre áll. Egy szó, mint száz ezt a segítséget téli fűtésünkhöz fogjuk tudni használni.
h tarifa

Mire figyeljünk a h tarifa igénylésekor?

Igénylése az illetékes áramszolgáltatónál egy igénylőlap kitöltésével lehetséges, illetve le kell adnunk a tervezett készülékek-berendezések adatlapját is. Kiépítésének költségét nehéz meghatározni, mert függ hogy kell a hálózatot bővíteni vagy a villany óránkat kicserélni. Megközelítőleg 2-300.000Ft között szokott lenni.

Vagyis először magát a mérőhelyet, villanyórát kell megvizsgáltatni, hogy alkalmas-e a h-tarifás mérő fogadására. Lehet, hogy önmagában alkalmas, de néha teljesítmény bővítést is kérni kell. Az általánosan előforduló eset azonban az, hogy a mérőhelyet is át kell alakítani.

A másik fontos feltétel az, hogy minden egyes klíma készülékhez közvetlen áram ellátást kell kiépíteni a mérőtől.

Fontos még hogy bekötését csak regisztrált szerelő végezheti el! Külön mérőórát kell felszerelni, külön mérhető áramkörre szükséges a bekötése.

Mi oldalunkról a feltétel, hogy klímánk SCOP értéke legalább 3,4 legyen, de ezt a mai korszerű klímák szintén mindegyike teljesíti.

Néhány gondolat a H tarifa igénylése elé:

Cikkhez kapcsolódó Klíma fogyasztása – optiklima

Bővebben a témáról, és még több tarifa típus: Minden, amit tudni akarsz a H tarifa kapcsán! (eon.hu)

Továbbiakról érdeklődjön telefonszámunkon: Kapcsolat – (optiklima.hu)

Mindent a klímáról Légkondicionáló – Wikipédia

Klímaszerelő Budapest – Optiklíma Kft - +36 30 551 8262