Skip to content

Klíma fogyasztása - Optiklíma Kft

Klíma fogyasztása kedvezőbb mint gondolnánk. Működését tekintve a hőszivattyúk elvén működik, így rendkívül gazdaságos, és energiahatékony.

Sok ügyfélben felmerülő kérdés a klíma fogyasztása kapcsán, hogy mennyire lesz gazdaságos a hűtés/fűtés a készülékkel? Illetve elegendő lesz a hálózat teljesítménye, a ház/lakás klímával való felvértezéséhez?

A klíma berendezések fogyasztása, és energiaigénye fontos kérdésként merül fel akár  háztartásoknál, akár vállalkozásoknál. A hatékonyság függ a készülék típusától, műszaki paramétereitől és az alkalmazott technológiától. Az energiahatékonysági osztályok segítenek az eligazodásban.

Modern inverteres klímák gyakran kevesebb energiát fogyasztanak, mivel képesek változtatni a teljesítményüket az aktuális igényeknek megfelelően. Fontos szempont a helyes teljesítményű készülék kiválasztása is, mivel egy túlméretezett klíma feleslegesen nagy mennyiségű energiát használhat fel. A hatékony üzemeltetés, és az energiatakarékosság érdekében időről időre karbantartásra is szükség van.

KLÍMA FOGYASZTÁSA, ENERGIAIGÉNYE

A klíma méretezése című cikkben olvashatta hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő teljesítményű készüléket otthonunkba. Az inverteres klímák, folyamatosan figyelik szobánk hőmérsékletét, és széles spektrumban változtatják annak teljesítményét.
Mikor a 2,5 kW-os, vagy 3,5 kW-os inverteres klíma között gondolkodunk, tudnunk kell, hogy ezek a számok nem az áramfelvételüket mutatják meg nekünk.
Az inverter lényege, hogy szabályozza a kompresszor teljesítményét, és a berendezésünk áram felvételét. Ennek köszönhető takarékossága.
Áramfelvétele megközelítőleg 350-1200W között mozog, attól függően, hogy temperál vagy csúcsértéken üzemel.

klíma fogyasztása

Ha egy hajszárítót nézünk, ami 2000 wattos, akkor egy átlagos teljesítményű klíma a negyedét fogyasztja megközelítőleg temperálás közben, így valószínű nem lesz gond a hálózati terheléssel.
Bekötésnél sokszor felmerül kérésként, hogy kössük mérőórához kismegszakítóba, viszont ez csak regisztrált érintésvédelmi vizsgával rendelkező villanyszerelő végezheti el.

Villásdugóra szerelt egyszerű konnektoros megoldással könnyebb, ha bármi miatt áramtalanítani kell (karbantartás, szerelés, villámláskor esetleg túlfeszültség miatt meghibásodás), és egyszerűen csak kihúzzuk.

Természetesen, ha ez a kérés továbbra is, akkor ehhez megfelelően állunk ki, amit utána a villanyszerelő könnyen be tud kötni.

Egy kis segítség milyen teljesítményűt válasszunk: Klíma méretezése cikk

Minden, amit a klímáról érdemes tudni: Légkondicionáló – Wikipédia (wikipedia.org)