Skip to content

Klíma méretezése, és elhelyezése - Optiklíma Kft

Klíma méretezése fontos szempont ha teljesítményben, és fogyasztásban is szeretnénk kihozni a legtöbbet készülékünkből. +36 30 551 8262

Mikor megbizonyosodtunk, hogy energetikailag megfelelő lesz nekünk a klíma hűtésre, fűtésre, akkor jön a következő kérdés, a klíma méretezése, vagyis mekkora teljesítményűt válasszunk, az adott helyiségbe!?

A klíma méretezéséről

A klímák fogyasztásánál megbeszéltük, hogy pl a 2,5kW fűtési osztályba tartozás nem azt jelenti, hogy 2,5kW áramot fogyaszt. Óránkénti fogyasztása, 350-800watt megközelítőleg, ha megfelelő a klíma méretezése. Régen, az inverteres klímák előtt voltak az úgynevezett on/off-os klímák, sok helyen még mindig ezek üzemelnek. Ezek úgy működtek, hogy magas teljesítményen üzemeltek, majd amikor elérték a kívánt hőmérsékletet kikapcsoltak.
klíma méretezése

Az inverteres klíma, ezzel szemben folyamatosan figyeli a szoba hőmérsékletét, és széles spektrumban változtatja annak teljesítményét! Ez az egyik oka amiért ilyen gazdaságos.
A 2,5kW-os, és a 3,5kW-os klíma igazából ugyanaz a rendszer.  Eltérés csupán az elektronika, és az adagoló szelepben van.  Ezek a berendezések, ugyanolyan körülmények között, ugyanannyi áramot fognak fogyasztani. Vagyis nem fog több áramot felvenni, a 3,5kW-os klímánk!
Ugyanakkor, ha alulméretezzük az nagyobb gond lehet a fogyasztás szempontjából.
Vegyük figyelembe a helyiség adottságait! Külső fal szigetelését, a szoba elhelyezkedését, (napos oldal, árnyékos oldal) például ha tetőtéri akkor sokkal melegebb mint egy földszinti szoba, illetve mennyi ablak van az adott térben.  

Klíma méretezése m2 szerint

Nézzük hogy néz ki a lakás méretére nézve klíma kiválasztása.

  • Általánosságban kisebb szobákba a 2,5kW teljesítményű klímát szoktuk javasolni. Ez számokban kifejezve 10-20m². Igen ilyenkor sokszor felmerül a következő : de az én szobám annyira kicsi hogy a 2,5kW-os sem kell oda. Valóban léteznek ennél kisebb teljesítményűek, de ezeket nem szoktuk javasolni mert ha bármi gond adódik velük, alkatrész hiány miatt nehéz orvosolni. Ugyanis az ennél kisebb teljesítményű klímák nagyon kis számban fogynak, ezért hamar kifutó termékek lesznek, amihez utána nincs alkatrész utánpótlás.
  • Következő kategória a nappalik, vagy tetőterek, és a 20m²–nél nagyobb helyiségek. Ide már a 3,5kW-os klímát érdemes tenni.
  • A harmadik kategória nagy egybefüggő terek, vagy ablakkal körbevett sok napsütést kapó szoba. Illetve 50m², vagy afeletti méretű terek, amik már 5-6kW-os klímát igényelnek.

Ezek hozzávetőleges értékek, a felmérésnél ezeket pontosítjuk. Figyelembe kell vennünk még, hogy mennyire szeparált, tagolt az adott lakás, falakkal, ajtókkal. Célunk az optimális helyen a legkisebb energia befektetéssel komfortot elérni.

Kapcsolódó cikk Klíma fogyasztása – optiklima

Mindent a klímáról Légkondicionáló – Wikipédia